Hvorfor er jeg vegetarianer?

Det er jo naturlig nok et spørsmål jeg får ganske ofte. Og jeg har egentlig ikke adressert det på bloggen før, så det er vel kansje på tide? :)

Det er mange grunner til at jeg er veggis, og jeg skriver ikke dette for å dytte vegtarisme på noen, eller får å moralisere eller mase eller gi folk dårlig samvittighet.... Jeg har tatt mitt valg, det er 100% rett for meg, men jeg forventer ikke at andre skal velge det samme. Vegetarisme er ikke noe jeg syns man skal dytte på folk. Det er et personlig valg, og hvis jeg kan respektere at andre vil spise kjøtt. Er det vel like greit å respektere at jeg ikke vil det, ikke sant? Er jo ingen som tvinger noen til noe som helst her :)

Det jeg derimot syns alle bør gjøre er å ta et valg. Etter min mening bør man være bevisst på hvor maten din faktisk kommer fra. Og på hvilke konsekvenser valgene dine har. Det betyr fortsatt ikke at jeg skal dytte vegetarisme på noen! Bare at jeg syns an man bør ta et bevisst valg. Alt for mange lever inni en liten boble, uten å faktisk innse hvor ille ting faktisk kan være noen ganger. Og selv om det er vanskelig så tenke på, trist, og kansje forvirrende å forholde seg til, så er det jo verdens realiteter. Jeg syns strengt talt at voksne mennesker bør kunne stå for valgene sine og se verden utover sin egen lille boble.

En ting til før vi kommer til grunnene for mitt valg! Man trenger ikke være 100% veggis eller veganer for å prøve å gjøre en forskjell. Det å ha feks. kjøtt ferre ganger i uka, eller å være pescianer, (da spiser man fisk, men ikke annet kjøtt. vegetarinere spiser ikke fisk. bare så det er oppklart) gjør en forskjell! Ja, det lager nok ikke en stor bulk i verdens kjøttkonsum, det redder kansje ikke så mange kuer. Men det gjør en forskjell, det er et bevisst valg, et standpunk man tar, og hvem vet, kansje man setter et lite eksempel for andre!

Uansett, litt kort om grunnene til at jeg er vegetarianer.

1.
Jeg synes ikke at dyr skal dø for at jeg skal spise dem. Rett og slett

2.
 Jeg er nå likevel ikke så naiv at jeg tror hele verden kan være vegetarianere, eller at dyra og menneskene kan leve i 100% fred og harmoni og regnbuer og enhjørninger og alt det der. Mennesker og dyr spiser hverandre, de er naturlig, jada, whutever. MEN, måten dyr behandles på i kjøttindustrien nå, er ikke naturlig. Jeg tar stor veldig avstand til kjøttindustrien, det er en grotesk og forferdelig industri som for meg illustrerer hvor forferdelige mennesker kan være.

Mahatma Ghandi sa en gang  "En nasjons storhet og dens moralske framskritt kan måles etter hvordan den behandler sine dyr."

Jeg har ikke tenkt å skrive masse om hvor forferdelig den er, eller linke til masse grufulle videoer. Det kan vi ta en annen gang. Men jeg vil bare si en ting om kjøttindustrien. Det er ikke annerledes i Norge! Til alle dere som går rundt og tror at kuene er glade og fornøyde, akkurat som på melkesjokoladen, dere tar sørgelig feil. Det er kansje litt annen skala her i Norge. Men kjøttindustrien er stygg og fæl her hjemme også, skal ikke starte på de stakkars verpehønene en gang..

"Sannelig er mennesket dyrenes konge, for hans grusomhet overgår deres. Vi er levende gravplasser. Jeg har fra tidlig alder avstått fra å spise kjøtt."
        -Leonardo da Vinci

3. Det er sundt!

Ok - vegetarisme kan være usundt også, melkesjokolade og potetgull (de fleste) er tross alt også vegetarisk ;) Men hvis du gjør det "rett", er vegetarisme kjempesundt!(rett er ikke nødvendigvis så supersundt som jeg spiser, jeg er litt ekstrem, i know)

- Jeg har aldri følt meg bedre enn når jeg har vært veggis. Det er dessverre fortsatt en del ang mgen min og intoleranser jeg må finne ut av, men jeg føler meg absolutt mye bedre. Jeg har mer energi, kjenner meg mindre tung også har jeg jo veldig god samvittighet også da :)

Det er litt artig å sitte der på julaften og ha masse energi og plass til desset, når alle andre er helt daue og føler seg sprengte :D

4.  Det er miljøvennlig!
Det er faktisk mer mijøvennlig å være vegetarianer enn å kutte ut bilen! Eller hvis du vil snu på det; det er mer miljøskadelig å spise kjøtt, enn å kjøre bil. Visste du, at vi bruker 50% av jordas ferskvann, og av disse 50%, går 90% (Ja,. 90!) med til å produsere mat.For å produsere ett kilo kjøtt, går det faktisk med mange flere kilo mat fra vegetariske kilder. Altså, kjøttmat er rett og slett ikke lønnsomt hvis du ser på hvor mange ressurser som går med for å skape den!
Det kreves faktisk mindre enn 1800 liter vann for å dyrke en kilo hvete, mens en kilo biff trenger nesten 10.000 liter vann. Trenger vel ikke de store mattkunnskapene for å se at dette er litt på trynet?

Her er en samling at små og store artikkler om miljøaspektene ved å spise kjøtt, om noen vil lese mer. http://www.vegetar.com/mt/miljoe_og_oekologi/miljoeaspekter_ved_mat/

Kuer skaper forresten også store mengder metangass, som også skader mijløet. Hvordan? Jo siden de får mat som de egentlig ikke er skapt for så drøvtygger de maten. Og da gulper de opp masse metangass. Lekker, no? Oh, også fiser de jævlig. Japp kufiser skader miljøet... Funfacts

http://www.vegetar.com/mt/2007/06/kuer_og_kjoettspising_gir_stor.html
http://pub.tv2.no/nettavisen/innenriks/article1102863.ece

5. Jeg er rett og slett ikke så glad i kjøtt!
Jah, jeg trives heeeelt finfint uten å spise kjøtt jeg. Før jeg ble veggis hadde jeg i en periode på nesten to år, kun spist kjøtt ved spesielle anledninger og om det ble servert. Så det var egentlig et utrolig lett valg å ta. Og jeg har aldri angret :) Det eneste kjipe med det hvis andre skal gjøre det til et problem. Også er det litt upraktisk å spise ute, men jeg overlever det :)

Etter en stund som veggis er det noe som skjer i hodet. Jeg synes kjøtt er ekkelt nå jeg. Kunne aldri aldri gått tilbake til å spise daue dyr liksom.... For meg ville det være helt sinnsykt kvalmt. 

"Ikke noe vekker vår avsky sterkere enn kannibalisme. Samtidig er dette inntrykk vi etterlater oss hos buddhister og vegetarianere, for vi spiser spebarn som ikke er våre egne."
        -Robert Louis Stevenson

Blir kvalm av lukta av grillpølser nå jeg. ja, faktisk. (men lukta av pinnekjøtt gjør meg fortsatt nostalgisk!, tjihi)


Dette ble laaangt, langt, langt. Men nå har jeg skrevet det, du får lese det om du gidder :)

- Ps. Hitler var ikke veggis... Rart rykte ._.

30 kommentarer

Jeg tror jeg kommer til og ta det samme valget snart, men jeg elsker taco.. Så det blir litt vanskerlig :-)koselig om du legger igjen en kommentar♥
Jeg er ikke vegetarianer, men spiser ikke mye kjøtt. Men jeg spiser fisk 4 ganger i uken, og noe kjøtt. Jeg er klar over at kua ikke er like glad som på plakatene, og jeg ser poengene dine. Men hjeg er rett og slett for glad i all slags mat jeg, deriblandt også kjøtt.en ting jg lurer litt på. Altså det er sundt å være vegetarianer, men får man egentlig i seg alt av næringsstoffer man trenger? En venninne av meg er det nemlig, og legen hennes har sagt at man ikke får i seg alt man trenger. I fisk og i kjøtt finnes ting man trenger. Man kan ta erstatningsmidler, men det blir ikke det samme, sier han da.Jeg vet ikke, men bare lurte.Men jeg har spist rene vegetarretter mange ganger slvsagt, og det er mye som er aldeles nydelig, men jeg kunne nok ikke alltid ha gjort det.klem.

Nems

17.aug.2009 kl.15:38

Trine: Det er da helt greit det også da Trine, du har hvertfall tatt et valg. Og du er bevisst! Det er det viktigste i min bok, alle bør ta det valget de trives med. Det er jo tross alt en personlig ting syns jeg :)Og det å spise lite kjøtt, er bedre en å spise masse! Bare så det er sagt (igjenn, hehe)Jeg gir deg to linker jeg, som svar ang det med kostilskudd og ernæring, føler de forklarer ting bedre en jeg kan :)http://www.vegetar.com/mt/2006/05/veg_nutrition_2.htmlhttp://www.vegetar.com/mt/2006/05/veg_nutrition_7.htmlBasically er B12 og D vitamin det eneste man bare får fra vegetariske kilder. Men det er strengt talt ikke helt sant. Man kan få b12 fra alger og tang og fra en ting som heter bjæst, det er en type gjær. Det har en ganske sterk litt stram smak, men hvis man bruker det rett, smaker det faktisk som ost! Bruker ganske mye av det jeg, er min hemmelige ingrediens ;). Og jeg spiser egg og melkeprodukter jeg, er ikke veganer. Så jeg får i meg mer enn nok B12D vit tar jeg i multivitamin, er nok ikke flink nok til å være ute i sola til å dekke behovet der XDBare å spørre om du lurer på noe annet :)

Mari

17.aug.2009 kl.15:52

Sv. Bare legge inn noen oppskrifter du har vært veldig fornøyd med på et innlegg eller noe. Hehe. Smil.

ana

17.aug.2009 kl.15:55

Det er alltid interessant å lese andres forklaringer/ årsaker til egne standpunkt. Flott å være gjennomført 100 % vegetarianer, jeg selv klarer det ikke, til tross for at jeg har redusert utrolig mye grunnet miljø for det første, sunnhet for det andre og selvsagt også dyrevern i fht hvordan dyr blir behandlet/ tatt livet av grunnet matproduksjon. Det vanskelige er å være kreativ og finne erstatninger, må liksom handle i andre butikker og med andre ingredienser, men den vegetarmaten vi spiser ofte, er kjempegod, selv om det krever litt mer tid å sette seg inn i. Kjekt å få oppskrifttips fra din side også;)
SV; Tusen takk, snuppa. Skal sjekke ut linkene dine litt senere. Nå skal jeg spise mat, hehe, kjøtt.. hihi..

Angelida

17.aug.2009 kl.18:05

Sv: Suppebox-dingsen har jeg ikke sett. Måtte Google bilde av den Bento greia. Den var jo über smart! Gleder meg masse til å fixe matpakke nå assa:))

flinklitenpike

17.aug.2009 kl.19:24

Jeg har vært vegetarianer hele livet, og har aldri savnet kjøtt. Får ofte høre at "du vet ikke hva du går glipp av", men det gjør neimen ikke de heller. Det finnes så utrolig mye god vegetarmat:) Sv: Har ikke vært så flink til å dokumentere hele spireprossessen med bilder og sånt, men skal skrive litt om fremgangsmåten og hvordan det hele gikk for seg etterhvert. Jeg brukte linser fordi det var det ferskeste jeg hadde i skapet. Kan være litt vanskelig hvis bønnene er gamle...

Vibece

17.aug.2009 kl.19:44

Syns det var flott at du forklarte ditt synspunkt på det og hvorfor du har tatt dette valget jeg : ) Selv har jeg også sagt at jeg kunne nok ha klart meg uten kjøtt, og jeg velger ofte vegetarretter når jeg spiser ute. Kjøtt i seg selv smaker IKKE godt, men det smaker bedre når det blir krydret. Jeg liker feks ikke å spise rent kjøtt uten at det er blandet i noe. Får jeg skinkepålegg med en trell i, så brekker jeg meg rett og slett. Skikkelig ekkelt. Spørs hvordan den andre parten her i huset hadde reagert om jeg hadde droppet kjøttet da ;) Han vil alltid ha kjøtt i maten..

flinklitenpike

17.aug.2009 kl.19:51

Takk for sparetips forresten. Skal sjekke ut butikkene. Synes det er vanskelig å planlegge middag for en hel uke, for det blir alltid forandringer i planen, og så får jeg alltid lyst på noe annet enn det som står på listen. Men prøver å planlegge for et par dager i alle fall...Jeg er også dragvoll-student. Studerer musikk og tysk. Greide ikke bestemme meg for hva jeg skulle fordype meg i, så jeg tok begge to.. Jepp, jeg er skolenerd;) Bor på ila, og bussen tar jo en evighet i rushtrafikken, så når jeg får lønn og stipend/lån skal jeg kjøpe meg sykkel. Den forrige ble nemlig stjålet etter at jeg hadde rukket å bruke den ca 6 ganger. Kjipt!

Rock - Smile

17.aug.2009 kl.21:45

Bare lure på en ting videre! :)Kommer du fra bygda?Jobbet eller vært mye på en gård?Jobbet eller vært på et norsk slakteri? :)

Linn Elisabeth

18.aug.2009 kl.12:51

Skal lese hele innlegget ditt senere, interessant å høre om! :)SV: Tusen takk sweetie :) Ja han er superklar for dette, tror han hadde kjedet seg ett år til i barnehagen :) Ha en super dag!!

Linn Elisabeth

18.aug.2009 kl.16:17

Sv:Bra du føler det slik, er sikkert mange flere som er like selv enn det du møter i hverdagen i bloggverden :) Bra at du møter forståelse og respekt, det er jo ditt valg!Ja, jeg er glad jeg har funnet tilbake til spillegleden igjen! Kjekt du likte musikken, det er sååå masse fin klassisk musikk!!Ha en flott dag! Klem :)

kristin

18.aug.2009 kl.21:13

Aw, tusen takk! Det var veldig koselig å høre=)

evag

18.aug.2009 kl.22:30

Fin forklaring på hvorfor du er veggis Nems :) Nå har jeg forresten avtalt tur persilleriet med ei venninne i neste uke, hihi! Gleder meg..

Sandry

18.aug.2009 kl.23:22

co tay hija mía? Yo bien. Te quiero. Interesante leer tus opiniones....

Beate

18.aug.2009 kl.23:35

Fint innlegg :)Jeg har mange ganger vurdert å bli vegeterianer, men animalsk protein er enda det proteinet vi mennesker utnytter best. Og jeg trenger en del proteiner til treninga mi ;)Nå skal det sies at jeg har en del rå mat i kostholdet mitt, inspirert av råveganere. Masse supermat og frisk frukt og bær. Prøver også å kjøpe økologisk så godt det lar seg gjøre. Er fornøyd med at det er kommet mere økologisk kjøtt også. Selv om det er en god del dyrere.De "ikke-økologiske" dyrene blir foret opp på soya, noe som man ikke enda vet hvordan påvirker mennesker. Dyrene skal jo vokse opp så fort som mulig å gi mest mulig kjøtt :/

Ragnhild

19.aug.2009 kl.06:38

Bra innlegg!Jeg er selv veganer, og jeg elsker det jeg! Synes jeg lager verdens beste mat om jeg får si det selv:P Hehe..Eneste jeg synes kan være litt kjedelig er når folk skal lage mat til meg så blirde så stresset! Men stort sett lager jeg jo egen mat, og alltid i bursdager, jentekvelder osv.. pleier jeg å bake veganer-kake eller noe snaks, og folk synes jo det er så godt! De beste kakene og den beste mataen tror jeg jeg har spist etter jeg ble veganer (har vært det i ca 5 år, og vanligvegetarianer 5 år før det!)Lykke til videre:)

Nems

19.aug.2009 kl.16:48

Ragnhild: Takk! :DHehe, jeg synes jeg lager verdens beste mat også, haha. Men ikke si det til noen, vi vil ikke folk skal tro vi er høye på pæra XDJeg har vurdert å bli veganer mange ganger selv. Men akkurat nå, er jeg på et sted i livet mitt hvor jeg rett og slett ikke føler jeg kan ta det valget. (Føler bla at pappa betaler mer enn nok for mat som det er. Å skulle spise såpass resultat-orientert som jeg gjør i forhold til treninga, uten egg, ville nok blitt veldig dyrt. Og vanskelig, er jeg redd.)Men jeg kjenner meg igjen i det med andre som stresser når vi skal mates ja! Huff, alle skal liksom lage så mye oppstyr rundt det. Men jeg kan da godt lage noe selv jeg, eller bare spise senere. Er ikke stress liksom :) Vår mat er jo best uansett, som du sier, haha XDLager også mye vegansk forresten, har følgt mange spennedne veganske blogger fra lenge før jeg ble veggis. Og når jeg ble veggis var pappa utrolig snill og kjøpte 3-4 veganske kokebøker til meg som jeg hadde ønsket meg (Litt for å føle seg trygg på at jeg fikk i meg nok av alt tror jeg, hehe, snill er han)Har du lest vegenomicon? Tror det er yndlingskokeboka mi. Pratiske talt et vegansk matleksikon :DMamy : Estoy bien, Te quiero

Nems

19.aug.2009 kl.16:51

Rock: Kommer nok ikke fra bygda nei, bodd i Trondheim hele livet :)Ikke jobbet, men vært littebitt på gård. Bare rundt høns da, plukka litt egg... Men de hadde ikke så ille at det gjorde intrykk på med, ikke som jeg forsto da hvertfall ;)Jeg har ikke jobbet på ett slakteri, men jeg har gått restuarant og matfag. Og derfor han jeg både lært mye om prossesene og vært med på noe av det. Lagde pølser... spiste aldri pølser igjen. Tror faktisk det var starten på vegetarismen min gitt ;)

Silje Mariela

20.aug.2009 kl.11:55

Veldig fint innlegg!Og sitatene var veldig gode!Skjønner ikke at mennesket kan være så ondt...

Ragnhild

25.aug.2009 kl.08:44

Nei, jeghar ikke lest vegenomicon. jeg elsker å lese om mat og ernæring så den skal jeg se etter:)

Marianne

11.sep.2009 kl.20:10

Leste et innlegg hvor du og faren din spiste på ramp, regner dermed med at han ikke er veggis, men det jeg lurte på er hvordan han begynte å spise mindre kjøtt og om han føler seg lettere og slikt?

Første gang jeg er innom bloggen din og syns den er utrolig inspirerende! Jeg vet jeg spiser alt for mye kjøtt, men kommer liksom ikke på så mange retter uten kjøtt, og som i tillegg skal mette godt. Også er jeg fan av micromaten din ;p

27.jan.2010 kl.12:45

Hei! Superbra innlegg! Er selv veggis, men har veldig lyst å bli veganer også.

Desverre er jeg for avhengig av melkeprodukter i hverdagen, merker jeg. Men èn dag...

Uansett, jeg var 14 da jeg ble vegetarianer, har bare vært det i et år, men som du sier, kunne aldri gått tilbake til å spise kjøtt igjen. Det er så forferdelig å tenke på.

Sitter med tårer i øynene etter å ha vært inne på peta.com, så en film (klarte bare se 10sek) av Paul McCartney som snakker om slakterhus. Det ble vist et filmklipp hvor en ku hang opp-ned med hodet nesten helt kuttet av. Men den levde fortsatt. Jeg bare krysset med en gang.

Om jeg noengang får barn, skal de oppdras vegetarisk, absolutt! Selv om mange kommer til å kritisere og kalle meg en dårlig mor, så skal ikke mine barn bli en del av en sånn forferdelig industri. Skal selvfølgelig få i seg nok næringsstoffer selvom!

Fin blogg!

christina

09.feb.2010 kl.21:03

fin blogg du har!

jeg er helt enig, blir kvalm av å tenke på hvordan dyr blir behandlet, jeg er 15 år åg er også vegetarianer, treger ikke på valget akoratt for å si det sånn !

AmezXD

09.mar.2010 kl.21:14

dette var et kempe bra innlegg. jeg er også vegetarianer. jeg har vært det i ca et halv år, og jeg har aldri gått rundt med så god samvittighet. Vennene mine diskutere hele tiden dette med meg og det plager meg sykt. Men jeg bryr meg ikke om hva de mener. for de synes at jeg overdriver og at jeg klarer det.

Skulle ønske ingen spiste det. jeg begynner og grine vis jeg ser på film at noen dreper fisk eller uansett hvilket dyr det er.

Men jeg er imot dyretest på sminke og kosmetikk også. pluss at jeg blir så sur vis jeg ser noen som har ekte pels på seg. mange ganger har jeg ropt stygge ting til folk som har det. at noen kan ha et sånnt hjerte, å ikkje tenke på dyra liksom. men uansett, det va kjempe bra av deg å skriva et sånnt innlegg:D

Tonje

20.aug.2010 kl.18:19

Er vegetarianer, med mål om å en dag bli veganer!:)

Silje Silje

30.sep.2010 kl.22:41

Kom tilfeldigvis innpå bloggen din når jeg googla noe. Jeg er også veggis :-)

Malin

06.des.2010 kl.12:16

Kjempe bra innlegg! Det er veldig inspirerende å lese innlegg som dette. Jeg ble vegetarianer tidligere i år, og det har ikke akkurat vært lett. Faren min er for det første jeger, og for det andre har jeg veldig lett for å bli provosert når folk ikke en gang vil prøve å se hvordan ting henger sammen, og som du sier lever i sin egen boble. Når folk f.eks. sier at de må spise kjøtt, ellers så blir de syke, så er det en av de dummeste tingene jeg vet, for vegetarianere har klart seg helt fint i flere år. Jeg tror egentlig folk bare lager unnskyldninger fordi de er for svake til å kunne se realiteten slik den egentlig er. Å bli vegetarianer er kanskje vanskelig, men det er de fleste ting som er verdt å gjøre, uansett.

Kjempe bra innlegg :)

hybelveganer

14.feb.2011 kl.20:52

Det er mange gode grunner til å bli vegetarianer. Særlig har jeg etter hvert blitt enig med nummer 1 hos deg. Hvorfor skal dyr dø for at jeg skal få mat? Det føles bare feil. Og så finnes det jo så masse god veggismat :D

Kjempebra innlegg, forresten :)

Skriv en ny kommentar

Nems

Nems

21, Trondheim

Treniningsfrelst, kokkelerende, veggis-trønderjente som slettes ikke studeres sos ant noe lenger, men har snudd om og bestemt seg for å bli forsker i idrett. Så nå studerer jeg jammen meg idrettsvitenskap ;)

Online Users Norske blogger Bloggurat Follow Mat, trening og masse anna tull Blogglisten

Kategorier

Arkiv

hits